sobota 18. října 2008

Kaviár na carském stole


Běžně se na carském dvoře jedlo pět krát denně,přičemž snídaně a Večeře měly velmi složitý rituál,nejvolnější byla časná snídaně,která byla podávána v soukromý apartmánech.Sloužící přinesli kávu ,čaj nebo čokoládu,různé druhy chleba a podle přání vejce,šunku a slaninu.A potom tradiční teplé koláčky.Druhé jídlo byla snídaně a podávala se v poledne pět minut před polednem byly nachystané příbory,úderem dvanácté vchází car,pozdraví a usedá ke stolu s pamlsky aby byl příkladem ostatním.První část snídaně vypadala tak,jak dnes říkáme švédský stůl,každý si rovnal na talíř co chtěl.Podávala se teplá i studená jídla.Pokud nebyly postní dny,na stole byl kaviár,sledi,jednohubky,párečky v rajčatové omáčce,teplá šunka,dragomírovská kaše.Car si dal dva panáky vodky.Carevna začátek snídaně vynechávala,protože se domnívala že jíst ve stoje není důstojné,její dvorní dámy se tomu podřizovaly.Po čtvrt hodině ke stolu usedla plná sestava,car konverzoval s dámami,které měly přesný zasedací pořádek. Podávali se vejce,ryby,bílé i tmavé maso,obyčejně byly dva chody,kdo měl ještě chutě,dal si i čtyři.Pak se přinesla na stůl zelenina,ovoce,kompoty a sýry.Car se pak zeptal carevny jestli si může zakouřit a odešel do jiné místnosti nebo na zahradu dát si kávu ve stoje.Mezi snídani a obědem který se podával v 8,se podával čaj v apartmánech,kam se ostatní hosté dostali jen na zvláštní pozvánky.Oběd měl podobný scénář jako snídaně,s tím že bylo více zvěřiny.Začal polévkou s malými knedlíčky,koláčky,malými tousty se sýrem,dušené ryby,zelenina,cukrovinky,ovoce a káva. Snídaně i oběd trval přesně 50 minut.

Žádné komentáře: